Poblemet e ujit të rëndë (me permbajte minerale mbi normen ) mund të jenë një problem i vërtetë, veçanërisht për pronarët e shtëpive të reja të cilët mund të jenë të panjohur me problemet që shkakton. Zgjidhja e këtyre problemeve mund të përmirësojë shumë cilësinë e jetës së familjes suaj dhe t’i kthejë gjërat përsëri në normalitet.

Pra cfarë është një ujë I fortë?

Ne të gjithë kemi mësuar në shkollë se uji është H2O – dy atome hidrogjeni dhe një atom oksigjeni përbëjnë një molekulë uji, apo jo? Ajo që shumë prej nesh nuk e kuptojnë është se gjërat shtesë mund të hyjnë në ujin që pimë. Disa prej tyre janë krejtësisht të sigurta për t’u konsumuar, ndërkohë që ndotësit e tjerë të ujit mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e familjes suaj. Por uji i çezmës nuk është aspak 100% H20 i pastër.

Uji i fortë është kryesisht uji që përmban një numër të lartë të mineraleve. Ujërat nëntokësore shpesh depërtojnë përmes gurit gëlqeror ku mbledhin kalcium dhe magnez.

Uji i pijshëm gjithashtu mund të përmbajë minerale gjurmuese si hekuri, të cilin e merr nga toka, liqenet dhe lumenjtë – edhe gërryerjet. Në disa rajone, uji i fortë mund të përmbajë mangan ose alumin.

Sigurisht, minerale të tilla si kalciumi, magneziumi dhe hekuri nuk janë domosdoshmërisht të këqija për ju. Në fakt, ata janë në të vërtetë ushqyes dhe të dobishme. Megjithatë, sedimentet e ujit të fortë mund të mbajnë gjithashtu baktere potencialisht të dëmshme së bashku me ta. Një studim i vitit 2014 zbuloi se shkalla e ujit të pijshëm është drejtpërdrejt përgjegjëse për rritjen bakteriale në ujë të pijshëm.

Nëse shtëpia juaj merr ujë nga një pus, ka shumë të ngjarë që të keni ujë të fortë. Por kjo nuk është vetëm një çështje rurale.

Këtu janë tetë probleme potenciale që shkaktojnë ujë të rëndë. A është ndonjëri prej tyre i njohur për ju?

Uji juaj ka shije dhe aromë?

Uji juaj ka një aromë apo shije të çuditshme është shpesh një nga të dhënat e para që ju keni një problem të me ujin. Është një shenjë e sigurt se keni ujë të fortë ose ndonjë lloj ndotësi bakterial. Për shembull, nëse uji juaj ka një shije të pakëndshme metalike. Kjo është ndoshta sepse ka përmbajtje të lartë hekuri

Me ujë të fortë, mund ta gjeni veten duke pastruar banjën dhe kuzhinën më shpesh dhe duke përdorur më shumë produkte pastrimi për të kryer punën. Kush dëshiron ta bëjë këtë?

Po merrni njolla të cuditshme?

Njollat e shëmtuara ose të kuqërreme në porcelan janë një siklet i madh.

Ju mund të fajësoni edhe ujin e fortë për këtë, veçanërisht hekurin.

Nuk është rastësi që ato

njolla duken shumë si njollat ndryshku. Hekuri në ujin e shtëpisë suaj mund të vijë nga tubat e ndryshkur.

Do ju duhet një lustrim i fortë për të hequr qafe ato njolla

Disa njerëz sygjerojnë përdorimin e uthullës për të ndihmuar në pastrimin dhe largimin e tyre. Për fat të keq, njollat do të vazhdojnë të rishfaqen derisa të ndreqni problemin tuaj të ujit të fortë.

Je gjithë kohës duke pastruar shkumën e sapunit

Një tjetër çështje e shëmtuar është pamja e atyre njollave të bardha, të forta. Kjo është ajo që ju merrni kur uji avullon dhe lë depozitat e kalciumit prapa.

Kur keni ujë të fortë, ju do të vini re se sasia e papërpunuar e sapunit duket se grumbullohet në të gjithë vendin.

Kjo për shkak se sapuni dhe mineralet në ujë të fortë thjesht nuk shkrihen mirë së bashku.

Nëse pjatat tuaja janë gjithmonë me njolla, nuk jeni ju apo pjatalarësja juaj, ndoshta është uji juaj. Ç’është më e keqja – sasia e sapunit e lënë në perdet e dushit mund të çojë në zhvillimin e një biofilmi mikrobial që mund të përmbajë baktere që përhapin sëmundje.

Me ujë të fortë, mund ta gjeni veten duke pastruar banjën dhe kuzhinën më shpesh dhe duke përdorur më shumë produkte pastrimi për të kryer punën. Kush dëshiron ta bëjë këtë?

Probleme me dushin tuaj

Dushi është koha juaj për t’i shpëtuar botës për dhjetë minuta duke larë papastërtitë dhe duke larguar shqetësimet. Por kur keni ujë të fortë, koha e dushit mund të shkatërrohet. Siç e kemi përmendur, mineralet shkaktojnë ujë të fortë për të reaguar në mënyrë joefektive me sapunin

Kjo e bën më të vështirë për të marrë një sasinë e mirë kur të lahet. Gjithashtu e bën më të vështirë të lani të gjitha shkumën në trupin tuaj, duke lënë një sasi të mbetjeve të sapunit në lëkurën tuaj.

Depozitat nga uji i fortë mund të bllokojnë edhe kokën tuaj të dushit. Kjo do të thotë presion të dobët të ujit.

Me ujë të fortë, ju nuk mund të ndiheni si të pastër dhe ju mund të vini re flokët tuaj janë të vështira për të menaxhuar. Po, uji i fortë mund të jetë edhe përgjegjës për ditët e flokëve të këqija.

Tubat tuaj bllokohen shpesh

Grupi e dushit nuk janë të vetmet gjëra që mund të bllokohen në sajë të ujit të fortë. Kjo mund të shkaktojë probleme të mëdha hidraulike.

Zmërci që krijohen brenda gypave tuaj, si pllaka brenda një arterie, duke kufizuar rrjedhën e ujit, duke çuar përfundimisht në rezerva dhe nevojën për të thirrur një hidraulik për ndihmë.

Nëse keni tuba PVC ose bakri, kjo ndoshta nuk është një çështje. Është më së shumti e zakonshme me tubat e vjetra prej çeliku.

Rrobat tuaja nuk po lahen mire

Ujërat e fortë mund të kenë një ndikim negativ në lavanderi – dhe përsëri – kjo është e gjitha për shkak të marrëdhënieve të ngushta të minerale si kalciumi dhe magnezi me sapunët dhe detergjentët.

Sapuni përdoret për të larë për të larguar papastërtitë, por kur sapuni nuk shpëlahet, ai mund të rrisë me të papastërtitë në rrobat tuaja.

Rrobat e lara në ujë të rëndë shpesh shfaqen të zymta dhe konsumohen më shpejt. Mund të bëni edhe peshqirët tuaj të vjetër dhe të rëndë.

Kur keni ujë të fortë, mund të keni nevojë të blini pastrues të formuluar për të zbutur ujin për ju. Megjithatë, me gjasë do të duhet të përdorni më shumë pastrues detergjentësh (dhe ujë të nxehtë) për ti hequr nga rrobat tuaja. Është e këshilluar edhe që njerëzit me ujë të fortë të përdorin katër herë më shumë detergjentë.

Plus, ashtu si hekuri i njollos pajisjet tuaja të banjës, mund të njollosë edhe rrobat tuaja. Zverdhja e parakohshme e rrobave të bardhave tuaj mund të shkaktohet nga përmbajtja e hekurit në ujë. Kur kombinohet me zbardhues, hekuri oksidohet, dhe oksidi i hekurit është vetëm një emër tjetër për ndryshkun.

Familja juaj ka probleme me irritimin e lekurës

Për shkak se larja në ujë të fortë do të lërë sapun prapa, ajo shkakton në lëkurën e njerëzve tharje dhe kruarje.

Depozitat minerale të mbetura në trup mund të thithin edhe lagështinë nga lëkura juaj.

Ekzema e lëkurës është mjaft e zakonshme, sidomos tek fëmijët e vegjël.

Ka hulumtime që tregojnë se banjot me ujë të fortë mund të shkaktojnë simptoma të ekzemave dhe të përkeqësohen.

Një tjetër studim përfundoi se ekspozimi ndaj ujit të fortë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të ekzemës në fëmijët e moshës fillore.

Pajisje tuaja po dëmtohen shpesh

Ky mund të jetë problemi më i shtrenjtë për ujin për të gjithë.

Zmërci mund të shkaktojë probleme në shumë pajisje në shtëpinë tuaj, nga lavatricja tek ngrohësi e ujit të ngrohtë (boiler).

Ngritja e sedimenteve në ngrohësin e ujit mund ta bëjë shumë më pak efikas. E njëjta gjë vlen edhe për pajisje të tjera. Efikasiteti i dobët nënkupton faturat më të mëdha të shërbimeve.