Blerja e ndriçuesit: Pse gradat dhe klasat e mbrojtjes janë të rëndësishme!

Të padukshme, të fuqishme, universale. Elektricitet. Sidoqoftë, ndonjëherë, kjo formë e energjisë mund të bëhet e rrezikshme. Prandaj mbrojtja ndaj tensionit elektrik është përparësia kryesore për të gjitha pajisjet. Çfarë duhet të keni kujdes kur blini një llambë të re për shtëpinë tuaj? Ne kemi mbledhur gjithçka që ju duhet të dini.

Asnjëherë nuk ju është dashur të instaloni një ndriçues të ri në banjën tuaj. Gjithçka duhet të jetë perfekte: Vetëm më e mira është mjaftueshme e mirë për tempullin e shëndetit në shtëpi. Përveç stilit dhe sharmit, një gjë është veçanërisht e rëndësishme: Siguria juaj. Të pajisur me njohuritë e të gjitha klasave të mbrojtjes dhe shkallëve të mbrojtjes, ju mund të zbatoni me sukses çdo projekt – të garantuar.

Klasa e mbrojtjes dhe  shkalla e mbrojtjes – cili është ndryshimi?

Le të flasim për mbrojtjen: Nëse doni të dini se sa i sigurt është ndriçuesi juaj në lidhje me elektricitetin e integruar, mjafton një shikim i shpejtë i paketimit. Aty do të gjeni informacione për klasën e mbrojtjes. Kjo ndahet në tre kategori: I, II dhe III.

Por jo vetëm ju si përdorues keni nevojë për mbrojtje. Në varësi të dhomës në të cilën montoni ndriçuesin, ai gjithashtu duhet të jetë i sigurt nga papastërtitë dhe uji. Specifikimi për këtë quhet shkallë e mbrojtjes. Kjo lejon që të nxirren përfundime në lidhje me kushtet e ambientit në të cilat mund të përdoret ndriçuesi.

KLASAT E MBROJTJES – një klasë më vete

Shpaketoni ndriçuesin,  kthejeni atë dhe shikoni formën e tij. Në rrethana të caktuara, ajo që shihni tashmë mund të jetë përbërësi më i rëndësishëm për mbrojtjen tuaj. Në varësi të materialit dhe modelit, shtresa e jashtme e një ndriçuesi ofron mbrojtje pak a shumë nga tensioni elektrik. Kjo mbrojtje ndahet në tre klasa:

KLASI 1:

Masat paraprake të kësaj klase parandalojnë rrjedhën e rrymës në mënyrë të pakontrolluar për shkak të një defekti. Përçuesi mbrojtës (tela e verdhë-jeshile) vepron si përcjellës në rast defekti. Shkaktimi i siguresës parandalon dëmtimin e mëtejshëm. Të gjithë ndriçuesit tanë kanë të paktën këtë klasë mbrojtjeje ose më të lartë.

Këshillë praktike: Duhet të sigurohet që përcjellësi mbrojtës të jetë gjithnjë i lidhur me rrjetin elektrik.

KLASI 2:

Pajisjet e klasës 2 kanë izolim të vazhdueshëm, të dyfishtë ose të përforcuar. Parandalon kontaktin me pjesët e drejtpërdrejta. Prandaj, këto pajisje nuk kërkojnë lidhje tokezimi.

KLASI 3:

Pajisjet elektrike të klasës 3 të mbrojtjes gjithashtu kanë izolim të plotë dhe kështu mbrojnë përdoruesin nga një goditje elektrike. Përveç kësaj, këto pajisje operohen ekskluzivisht me një tension të ulët (maks. 50 volt AC ose 120 volt DC). Për pajisjet që lidhni në prizën e rrymës në shtëpi, kjo do të thotë përdorimi i një transformatori. Kjo zvogëlon tensionin normal nga 230 volt në më pak se 50 volt

SHKALLAT E MBROJTJES – në mënyrë që uji dhe pluhuri të mos kenë shans demtimi!

Si do ta përshkruanit më së miri mbrojtjen? Inxhinieret elektrike e bën këtë me anë të shkallëve të mbrojtjes. Ata ju tregojnë se në çfarë mase një pajisje është e mbrojtur nga depërtimi i ujit dhe pluhurit.

Në varësi të përdorimit, sigurohuni që ndriçuesit të kenë shkallën e duhur të mbrojtjes. Thjesht shmangni situatat e rrezikshme: Ju instaloni një ndriçues në dhomën tuaj të ndenjes? Atëherë keni nevojë për një shkallë më të ulët të mbrojtjes sesa kur instaloni në banjë per shkak te lageshtires qe mund te shkaktohet.

Shkalla e mbrojtjes tregohet nga kodi IP (Kodi Ndërkombëtar i Mbrojtjes). Kjo përbëhet nga dy numra të kodit “IP XX” dhe varion nga IP 20 në IP 68.

Numri i parë i kodit tregon se çfarë mbrojtje ofron një strehim kundër objekteve të huaja, numri i dytë i kodit përshkruan shkallën e mbrojtjes kundër ujit ose lagështisë. Të gjithë ndriçuesit tanë janë të mbrojtur të paktën me IP 20. Kjo do të thotë që trupat e ngurtë me një diametër më shumë se 12 mm nuk kanë asnjë shans të depërtojnë në ndriçues.

Ta themi thjesht: sa më e lartë shkalla e mbrojtjes, aq më e vështirë është që substancat të depërtojnë në brendësi. Ne kemi përpiluar disa shembuj të ndriçuesve me shkallë të ndryshme të mbrojtjes për ju:

IP 20 – Të gjithë ndriçuesit e Eglo kanë të paktën këtë shkallë të mbrojtjes.

Vëzhgoni shkallët e mbrojtjes në shtëpi

Dush,  argetim dhe siguri

Rrethanat e veçanta kërkojnë masa të veçanta: Por nuk ka problem – kur blini ndriçuesit tuaj të rinj të banjës, thjesht kushtojini vëmendje zonave të ndryshme të mbrojtjes. Mbani në mend një rregull të thjeshtë: sa më shumë ujë që mund të ndodhë në një zonë, aq më e lartë duhet të jetë shkalla e mbrojtjes. Në thelb, të gjitha ndriçuesit nga IP20 mund të instalohen në banjë. Sidoqoftë, ka disa zona ku kërkohet një shkallë më e lartë e mbrojtjes.

Ndriçuesit me një shkallë mbrojtjeje IP44 ose më të lartë duhet të përdoren brenda një rreze prej 60 cm rreth banjës, rubinetit dhe dushit. Ndriçuesit me klasë mbrojtje IP65 ose më të lartë duhet të përdoren në dush ose në zonën e kokës së dushit. Nga një lartësi prej 2.25 m nga zona e stendës, ndriçuesit IP20 mund të montohen kudo.

Shkallët e mbrojtjes në zonën e jashtme

Nëse përdorni ndriçues në zonën e jashtme, zgjedhja e ndriçuesit të duhur bëhet më e lehtë në lidhje me shkallën e mbrojtjes. Ndriçuesit e jashtëm IP23 (p.sh. ndriçuesit e murit, ndriçuesit e dyshemesë, ndriçuesit e shtyllave, ndriçuesit e daljes në çati, etj.) Janë përgjithësisht të përshtatshme për të gjitha zonat e jashtme për sa kohë që nuk janë instaluar në tokë. Për ndriçuesit e dyshemesë së futur ose ndriçuesit e pishinës, duhet të përdoret një ndriçues me shkallë të mbrojtjes IP65 ose më të lartë.

Thjesht mendoni për situata të ndryshme kur zgjidhni ndriçimin tuaj në natyrë: Shi i madh në verë, borë në dimër, mbrëmje me erë në vjeshtë – kështu që të jeni të përgatitur për çdo situatë.

Tashme ju jeni të përgatitur mirë për projektin tuaj të ardhshëm. Ju vetëm mbani mend: Klasat e mbrojtjes tregojnë mbrojtje nga goditja elektrike. Shkallët e mbrojtjes, nga ana tjetër, përshkruajnë se sa lehtë substancat mund të hyjnë në brendësi të ndriçuesit. Sa më e lartë të jetë shkalla e mbrojtjes, aq më e vështirë është që lëngjet dhe pluhuri të hyjnë në strehim. Por mos lejoni që kjo t’ju shqetësojë. Në shumicën e rasteve, një ndriçues i klasës së mbrojtjes IP20 / 23 mund të përdoret pa hezitim.

Të Sugjeruara

Më Tepër

Teoren Shpk, sot është padyshim një nga kompanitë më të medha për ofrimin e

Më Tepër

Ju ndoshta keni vënë re se disa produkte ndikojnë në lëkurën dhe flokët tuaj,

Më Tepër

Në hapësirë apo në tokë,uji është fillimi i gjithçkaje! E nëse do të flisnim

Më Tepër

Poblemet e ujit të rëndë (me permbajte minerale mbi normen ) mund të jenë

Më Tepër

Tre mënyra për ndriçim perfekt. A e dini atë ndjenjë kur shtriheni në divan

Më Tepër

Ndriçimi është kthyer në prioritetin kryesor konkurrues për njësitë mikpritëse dhe turistike, sepse është

Më Tepër

Ndriçimi është faktori më i rëndësishëm në një ambjent profesional sepse lidhet në mënyrë

Më Tepër

Hapësirat që konsiderohen të jashtme janë të shumta, pikërisht për këtë ne si EGLO

Më Tepër

Nuk ka asgjë më të bukur se të relaksohesh në një ditë me diell